10 Mart 2012 Cumartesi

seyir dönemim ve ilk menüm Ali NAZİK


Evet… İşte geldik 2. basamağa! 4 gün (benim için 4 tabi) boyunca bünyeyi et, süt ürünleri, yulaf kepeği ile besledim ve bu sayede 2 kilo verdim.  tabi kızımı emzirdiğim için arada kaçamaklar yapmadım değil:) tatlı krizim tuttuğunda meyveli yoğurtlardan yiyordum 
Şimdi biraz daha çeşitlenip yeşilleniyoruz. Yulaf kepeğini 2 kaşık tüketebiliyoruz. Atak evresinde olduğu gibi kitabı okuyup, hepimizin faydalanacağı bir özet çıkarmaya çalıştım.
İstediğimiz kiloya ulaşmamızı sağlayacak seyir evresi başlıyor. Ama kilo verme hızımız biraz düşüyormuş. Bunun sebebi de diyete eklenen sebzeler ile birlikte verdiğimiz suyu bir miktar geri almamızmış.
Su vücuda dönüyor ama diyete devam ettikçe yağlar istikrarlı bir şekilde yakılıyor. Yani biraz aldım biraz verdim gibi duruyor ama bu evre sonunda istediğiniz kiloya ulaşıyorsunuz.
Seyir dönemi saf protein ve sebze+protein olarak birbirini takip eden 2 diyetten oluşuyor. 

Seyir dönemi 1 gün saf protein 1 gün sebze+protein şeklinde yapılıyor. Aslında 5+5 ya da 2+2 gibi versiyonları da var ama Dr. Dukan uzun sürecek bu evreden sıkılıp diyeti bırakmamamız için böyle tavsiye etmiş. Benim tercihimde takip etmesi kolay olduğu için bu yönde olacak. Bu evre istediğimiz kiloya ulaşıncaya kadar kesintisiz devam ediyor.
Bu evrede de yine listemizde bulunan yememize izin verilen şeyleri sınırsız yiyebiliyoruz ama sebzeleri kesinlikle proteinsiz tüketmiyoruz (Örn:  Diyet Yoğurt, Diyet süt, yumurta, et çeşitleri). Etli salatalar, etli sebze yemekleri gibi.
Listemize eklenen sebzeler:
Domates, salatalık, turp, ıspanak, kuşkonmaz, pırasa, yeşil fasulye, lahana, mantar, kereviz, rezene, hindiba marul – bütün salata cinsleri, patlıcan, kabak, kırmızı – yeşil biber ve her öğünde tüketilmemek kaydıyla havuç ve pancar.
Bu sebzeleri midenizde sorun yoksa çiğ tüketebilirsiniz (ki benim var). Sebzeleri yağsız olarak ızgara ya da haşlama yapabilir, fırında pişirebilirsiniz. Vitaminlerini kaybetmemeleri için buharda pişirilebilirler.
Kesinlikle tüketilmeyecek olan sebzeler:
Nişasta oranı fazla olan patates, pirinç, mısır, nohut, bakla, mercimek, enginar.
Salatalarda yapılan soslara dikkat edilmeli, abartıya kaçılmamalı. Sirke, balsamik sirke, yoğurt ve limon kullarak lezzetli soslar hazırlanabilir. Simla hanımdan aldığımız yeni duyumlara göre kasım ayında dr.dukan yaptığı bir güncellemeyle günde 3/4 çorba kaşığı zeytinyağını diyete eklemiş. Yani zeytinyağını az miktarda da olsa tüketebiliyoruz.
İlk evrede olduğu gibi baharatları rahatça kullanabiliyoruz. Hatta kullanmalıyız çünkü Zencefil, tarçın, kakule, zerdeçal, anason ve karanfil gibi güçlü aroması olan baharatlar doyma hissini tetikliyor.
Etler sebzelerle karışıyor, isteğe göre salatalar yapılıyor yani atak evresinde ete doyanlar için biraz daha renkli olacak.
Unutmadan mecburi 30 dakika yürüyüş var!
B seyir dönemi ile ilgili ve ilk gün tükettiklerimle ilgili bir menümde ali nazik işte tarifi.

TAVUKLU ALİNAZİK

EVRE:SEYİR(PS)-GÜÇLENDİRME

MALZEMELER:
-1 adet közlenmiş patlıcan kons.(şekersiz,yağsız)
-1/2 kg tavuk kuşbaşı
-1 küçük soğan
-1 sarmısak
-1 kase yağsız yoğurt
-4-5 kaşık domates rendesi
-istenen baharatlar

patlıcan konservesi sudan geçirilip süzülmeye bırakılır.(fazla tuzu çıksın diye)
veya kendiniz de patlıcan közleyebilirsiniz.
tavuklar yağsız tavada kavrulur.suyunu çekince soğan eklenir.soğan kavrulunca dom.rendesi ,1 çay.brd.su ve baharatlar eklenerek pişirilir.
patlıcanlar tavada ısıtılır ve tabağa alınır.üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür.tavuklar da eklenerek servis edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder