6 Mart 2012 Salı

DUKAN DİYETİ ATAK EVRESİ


Merhabalar sevgili dostlar, Dukan Diyetine Başlasam mı Acaba? Diye sormamın üzerinden bir hayli süre geçti. Olumlu ya da olumsuz düşünce içeren tüm yorumları tek tek okudum. Hepinize verdiğiniz bilgiler ve düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkürler.
Ben okuyup bir yandan da tarifler üzerine araştırmalar yapıyorum. kitapta da dana yahniden tutunda tarhunlu piliç güvecine kadar bir çok tarif var. Kitabın atak evresi ile ilgili kitapta okuduklarımı yine ana öğelerine değinerek özetlemeye karar verdim.
Tabi dun gece gidip 0 yağlı süt ve beyaz peynirimi de aldım. yulaf kepeğinide mıgrostan  temin ettım.
Kitapta demiş ki, bir zayıflama rejimine başlayan kişinin en büyük düşmanı yağlar. Bunlar ister katı ister sıvı, ister bitkisel ister hayvansal olsun kesinlikle yasak. Mantıkta şu bir canlının yağlarıyla beslenirken kendi yağlarınızdan kurtulamazsınız.
Şeker özellikle bizim çaya ya da tatlılara kullandığımız şeker de yasaklar arasında. Bu tip içecek ve besinler hızlı emilip kana karıştıkları için çok çabuk açlık hissetmemizi sağlıyorlarmış.
Protein tüketimi sonucu ortaya çıkacak fazla ürik asit içinde günde 1,5 litre sıvı tüketimi yeterli diyor.
Şimdi gelelim Atak evresine ve bu evrede neleri tüketebileceğimize.
Dr. Dukan atak evresinde tüketebileceğimiz gıdaları 10 kategoriye ayırmış. Bence güzel de olmuş bu ayrım neleri yiyip neleri yiyemeyeceğimiz net bir şekilde anlamamızı sağlıyor.
Bu kategorilerdeki besinlerden gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Tabi yağsız hazırlamak kaydıyla.
Benim için Ortalama süre: Dört gün (Daha öncede dediğim gibi sizde kendi sürenizi buradan hesaplayın)
İzin verilen gıdalar:
Süresi 1 – 10 gün arasında değişen bu dönemde, on ayrı kategoriden gıdalarla beslenme hakkınız olacak.
Bu on kategoriden hoşunuza gidenleri, sınırsız olarak ve günün istediğiniz saatinde tüketebilirsiniz. Ayrıca bu gıdaları birbiriyle karıştırmakta da serbestsiniz.
Özetle demiş ki bu liste dışındakileri sizin değil ve yemeyin.
Birinci Kategori: Yağsız Etler
- Dana Eti
- Sığır Eti
- Kuzu eti (kesinlikle önerilmiyor.)
Bu etleri yağsız hazırlamanız gerekiyor. İsterseniz ızgarada, isterseniz fırında, isterseniz de su da haşlayabilirsiniz. Etlere baharat ekleyebilirsiniz. 2 sos da örnek verilmiş ilerleyen günlerde yazacağım.
İkinci Kategori: Sakatatlar
- Ciğer (kolesterol ile ilgili sorunu olanlara önerilmiyor ve ben de hiç sevmem)
- Dana ve Kuzu Dili (Ağzıma sürmem yani benim diyetimde olmayacak)
Üçüncü Kategori: Balık
- Yağlı Balıklar (Sardalye, uskumru, ton ve somon)
- Taze ya da Dondurulmuş (mezgit, dil, çipura, barbunya, alabalık)
- Tütsülenmiş, Füme ya da Kurutulmuş
- Konserve eğer doğal ise (sanırım ev yapımından bahsediyor)
Dördüncü Kategori: Deniz Ürünleri
- Kabuklular ve Yumuşakçalar (karides, yengeç, midye, ıstakoz, istiridye)
Beşinci Kategori: Kümes Hayvanları
- Tavuk & Hindi (Kanadın deriden ayrılmayan kısmı haricinde her bölümü yenebiliyor)
- Tavşan (hayatta yemem)
Altıncı Kategori: Az Yağlı ya da Yağları Ayıklanmış Jambon
Hindi, tavuk
Yedinci Kategori: Yumurtalar
-Katı, çılbır, omlet olarak izin var. İçine taze ya da kuru baharatlar isterseniz de deniz ürünleri ya da diğer kategorilerdeki ürünler eklenebiliyor.
-Günde 1-2 yumurta ideal, tabi taze olmalı ve abarılmamalı.
Sekizinci Kategori: Yağsız Süt Ürünleri
- Yoğurt
- Beyaz Peynir
- Diğer Süt Ürünleri
Bunları yağsız tüketmeniz gerekiyor yani size de benim gibi market yolu göründü. Özellikle yoğurdu limon kabuğu ile tatlandırabilirsiniz.
0 yağlı meyveli yoğurtlara da günde 2 kez küçük bir kutu olmak kaydıyla izin var.
Dokuzuncu Kategori: Günde 1.5 Litre Sıvı
Tek zorunlu kategori bu, mutlaka 1,5 litre sıvı tüketilmeli. Bunu diyeti duraksatmamak, oluşabilecek kabızlığı önlemek ve boşaltım sistemini durdurmamak için yapıyoruz.
Bu sıvılara maden suyu ve sıfır şekerli içeceklerde dahil.
Onuncu Kategori: Yulaf Kepeği
Günde 1.5 Çorba Kaşığı Yulaf Kepeği, bunu önemesinin sebebi de mideye ulaşır ulaşmaz 25 katından fazla suyu emip tokluk hissi yaratması.
Ben şu an almadım yakında sipariş vereceğim. Aslında kahvaltıda şiddetle tavsiye ediliyor.
Ekstralar:
- Yağı alınmış sütleri soslarda, çay ve kahvede kullanabilirsiniz.
- Tatlandırıcı olarak Aspartam önerilmiş çok tatlı ihtiyacı olanlar kullanabilir ama kanser ile ilgili söylentiler nedeniyle ben kullanmayı düşünmüyorum.
- Sirke, aromatik otlar (maydanoz, tarhun, dereotu vb.) kekik, sarımsak, soğan vb. baharatlar
- Salatalık turşusu ve soğan (abartmadan)
- Limon
- Tuz ve hardal (abartmadan)
- Diyet Ketçap (ben markette falan görmedim ama varsa süper)
- Sakızlar (ama şekersiz olmaları yetmez sorbitol şekeri içermeleri gerekir denmiş bakıp bir marka keşfeden olursa bana da haber versin)
- Parafin Yağı (çok azı sos hazırlamakta serbest yazılmış ama ben satan bir yer bilmiyorum)
İşte atak evresi bu yiyeceklerden ibaret süre kısa olduğu için beni pek etkileyeceğini sanmıyorum.
Kitabın bu evresi için bazı öğütler var.
1-    Ne kadar isterseniz o kadar sık yiyin.
2-    Asla öğün atlamayın
3-    Gıdayı tüketmeden önce listede olduğundan emin olun.
4-    Ayrıca mutlaka 20 dk yürüyüş var.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder